Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Czy pomidor i ogórek jedzone razem są szkodliwe? Dlaczego i czy nie powinno się łączyć ogórka i pomidora w jednym daniu? Czy to prawda, że kanapka z pomidorem i ogórkiem nie ma żadnych wartości?

Jeśli nigdy o tym nie słyszałeś, może wydać Ci się ten pomysł bardzo dziwny. Ogórek zdrowy, pomidor zdrowy… Co tu może być szkodliwego? Masz rację, to po prostu mit. Mit, który ma się w sieci całkiem dobrze. Często spotykam się z tym, że moi pacjenci widząc w swojej diecie online kanapkę z pomidorem i ogórkiem, pytają się mnie czy na pewno się nie pomyliłam, bo przecież na portalu XXX pisali, że nie można pod żadnym pozorem łączyć ogórka z pomidorem!

Możliwe, że natknęliście się gdzieś w sieci lub kolorowym czasopiśmie na takie informacje. Czy to prawda?

Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Jak to zwykle z mitami bywa, opierają się one o pewne naukowe zagadnienie, ale są źle zinterpretowane. Zdecydowanie przesadą jest ZAKAZ łączenia ogórka z pomidorem.
Ogórek zawiera enzym – askorbinazę, który powoduje rozkład witaminy C. Zakaz łączenia ogórka z pomidorem wziął się właśnie z przekonania, że witamina C zawarta w pomidorze zostanie rozłożona przez enzym z ogórka. Fakt, może się tak częściowo zdarzyć, ale po pierwsze: musielibyśmy ogórka z pomidorem zblendować i odstawić na jakiś czas, aby reakcja mogła zajść w zauważalnym stopniu. Po drugie, nawet gdyby ogórek rozłożył witaminę C z pomidora, nie wytworzą się tam żadne szkodliwe dla zdrowia substancje. W najgorszym (ale i tak mało prawdopodobnym) przypadku po prostu nie wykorzystamy w 100% witaminy C z pomidora.
Nawiasem mówiąc, pomidor nie jest wcale jakimś znaczącym źródłem witaminy C, nie wiem skąd zatem akurat strach przed tym połączeniem. Pomidor zawiera tylko 14 mg witaminy C, to dość mało. Czerwona papryka ma 10 (!) razy więcej tej witaminy niż pomidor, a podążając za logiką tego mitu powinniśmy mieć też zakaz spożywania papryki, pietruszki, cebuli z ogórkiem… Nie ma sensu się tym przejmować. Spokojnie możecie położyć na kanapce lub dodać do sałatki ogórka z pomidorem czy inne sezonowe warzywa, jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada.
A jeśli już o zdrowych połączeniach mowa, to połączenie produktu bogatego w witaminę C z żelazem znacząco poprawia jego wchłanianie. Jest jeszcze 6 takich składników, które poprawiają lub pogarszają wchłanianie tego pierwiastka, napisałam o tym artykuł, który przeczytacie tutaj.

Może zainteresują Cię też te artykuły