Jedz sezonowo… GRUDZIEŃ

Zimą jedzenie sezonowe, lokalne wydaje się niemal niemożliwe. A jednak! Istnieje wiele produktów, które mogą być długo przechowywane i kupione w grudniu będą tak samo odżywcze, jak podczas miesięcy w których rosną.

Wybieranie sezonowych owoców, warzyw i pestek to nie tylko korzyści zdrowotne, ale także benefit dla portfela. Takie produkty są bowiem często znacznie tańsze!

Oto lista produktów lokalnych sezonowych na których polecam oprzeć swój jadłospis w grudniu. Zapisz obrazek i miej go zawsze przy sobie na zakupach !

 

Sezonowo, ale nie lokalnie

Poza produktami lokalnymi, polskimi, które wymieniłam w infografice, grudzień to też idealny okres do jedzenia importowanych co prawda, ale wszechobecnych mandarynek, pomarańczy i innych cytrusów. Z łatwością zaopatrzymy się też w granaty, a awokado to właśnie w grudniu osiąga w naszych sklepach najniższe ceny.

A! No i niewątpliwie papryka, która sprawdzi się wspaniale w rozgrzewających zupach myśliwskich i gulaszach. Grudzień to też świetny moment na przetwory z tego niesamowicie bogatego w witaminę C warzywa. Pieczona papryka to dobra baza do różnego rodzaju past kanapkowych!

Zima to nie czas na odstawienie warzyw i owoców, wręcz przeciwnie- jedzmy ich coraz więcej, aby zadbać o dobrą kondycję i odporność organizmu!