Kwiecień. Już wiosna w powietrzu rozgościła się na dobre. Sezonowych produktów coraz więcej, są coraz bogatsze i smaczniejsze. Ja jak co miesiąc spieszę z przypomnieniem o jedzeniu większej ilości warzyw i owoców! Warzywa i owoce sezonowe w kwietniu są coraz bogatsze, coraz bardziej kolorowe i coraz ciekawsze! Jakie mamy nowości? Przede wszystkim cała gama warzyw liściastych. Roszponka, rukola, sałata masłowa, młody szpinak. To pod koniec kwietnia pojawią się też pierwsze szparagi! Nie przegapcie szparagowego sezonu, bo jest bardzo krótki, a te cudowne warzywa są przebogate w kwas foliowy i bardzo smaczne.
Co najlepiej jeść w kwietniu?
Wiosenna aura zachęca do odświeżenia trochę naszych talerzy, odstawienia na pewien czas ciężkich rozgrzewających dań jednogarnkowych, a w zamian wprowadzenie do swojego jadłospisu delikatnych sałatek i krótko gotowanych zup z dużą ilością warzyw. Świeże, kolorowe sałatki w różnych kombinacjach i surowe warzywa – na te posiłki postaw w tym miesiącu. Taka sałatka z surowych warzyw powinna codziennie zagościć na Twoim stole jako drugie śniadanie samo w sobie, albo po prostu tradycyjnie – dodatek do obiadu. Wykorzystaj sałatę masłową, rukolę, roszponkę… lub pomieszaj je wszystkie i stwórz własną kompozycję. Ugotuj wiosenną zupę warzywną, oczywiście posypując ją obficie natką pietruszki! W tym miesiącu mamy też ciekawą nowość w zestawieniu – rabarbar. Ten niedoceniany często owoc (w sumie to jednak warzywo) może być składnikiem wielu naprawdę wyśmienitych dań! Oprócz kompotu można z niego zrobić świetne desery pod zdrową kruszonką. Poza tym SZPARAGI! Pełny sezon szparagowy to maj, ale już pod koniec kwietnia mogą pojawić się na lokalnych targach. Pamiętaj, że każdy posiłek da się wzbogacić poprzez dodatek odpowiednich składników. Przemień w wiosenną formę nawet zwyczajne kanapki, dorzucając na wierzch sałatę,rzodkiewkę, kiełki i szczypior.
Jeśli motywacja zdrowotna nie jest wystarczająca, przypomnę, że bazowanie na produktach sezonowych to także oszczędność dla portfela! Targi są pełne lokalnych produktów w bardzo okazyjnych cenach.
PS Nie dajcie się zwieść modzie na wiosenne detoksy! Kuracje sokowe, głodówki czy inne oczyszczanie nie jest konieczne dla zdrowia. Przygotowuję na ten temat osobny, obszerny tekst, ale już teraz przestrzegam ?