Ilu specjalistów od żywienia, tyle poglądów na temat tego co, jak, kiedy jeść. Często zdania dietetyków są na różne tematy podzielone, ale jest kilka uniwersalnych prawd, których nikt nie śmie podważać. Jedną z nich jest to, że im coś mniej przetworzone, tym lepsze i zdrowsze. Najlepiej wybierać naturalne produkty, ale jak je rozpoznać …? Pewien wybór to kupowanie produktów BIO i organicznych, ale po pierwsze są one znacznie droższe, a po drugie nazwa „BIO” nie daje wcale pewności, że produkt faktycznie jest naturalny.
Możemy za to zrobić jeden bardzo mądry krok ku mniej przetworzonemu i chemicznemu jedzeniu: jeść produkty sezonowe! Plusów sezonowego jedzenia jest wiele: niższa cena, lepszy smak, ale także większa ilość witamin i minerałów.
Uważasz, że sezon na warzywa jest tylko latem? Mój post jest właśnie dla Ciebie!
Na pierwszy rzut oka listopad nie obfituje w warzywa i owoce. Faktycznie, jest ich znacznie mniej niż latem, ale w dalszym ciągu całkiem sporo.
SEZONOWE PRODUKTY W LISTOPADZIE
Warzywa: Dynia, Cebula, Fasola, Brokuł, Brukselka, Burak, Kalafior, Czosnek, Jarmuż, Koper włoski, Rzepa, Cykoria, Kapusta, Kalarepa, Topinambur, Por, Seler, Patison, Marchew, Pietruszka, Ziemniak, Brukiew, Natka pietruszki.
Owoce: Jabłka, Gruszki, Żurawina
Co jeszcze?: Orzechy włoskie, Orzechy laskowe
Przeczytaj też: