Jedz sezonowo… LUTY

Comiesięczny zbiór sezonowych owoców i warzyw gotowy! Już nie mogę się doczekać marca, w którym będę mogła zacząć wprowadzić nowalijki do jadłospisów pacjentów i też do serii o sezonowych warzywach i owocach. Tymczasem luty. Wciąż musimy zadowalać się owocami i warzywami z przechowalni, bo tych nowych póki co, brak. Mój dziadek co prawda, przez całą zimę zaopatrywał rodzinę w świeżą sałatę ze szklarni… ?To chyba jednak wyjątek, reszta Polski będzie musiała chyba poczekać na pierwsze ciepłe dni. Póki co, polecam nasycenie się do syta zimowymi warzywami i owocami.

Oto regionalne owoce i warzywa, które szczególnie warto uwzględnić w swoich daniach w lutym. Są też orzechy!
Środek zimy to dalej czas na kiszonki, zjadanie przetworów robionych w lato, kapusty we wszelkiej postaci i kilku innych warzyw z przechowalni. Nie zapominajmy też mrożonkach! Zima to żadna wymówka jeśli chodzi o niejedzenie warzyw i owoców. Regionalne i sezonowe warzywa są zdrowe dla nas i dla naszego portfela.

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać podane tu warzywa i owoce?

Spróbuj pieczonych „frytek” z warzyw korzeniowych. Świetnie w tym celu sprawdzą się marchewka, pietruszka, seler i burak, skropione oliwą i obtoczone w ulubionych przyprawach. Przygotuj zupę porową lub cebulową. A może bigos z duszonego jarmużu? Surówką do obiadu może być zarówno szatkowana biała kapusta, jak i tarte jabłko z marchewką. Na deser pieczone jabłko lub gruszka z orzechami. Jak już mowa o tych owocach, to stanowią świetny dodatek do porannych owsianek i jaglanek, szczególnie w towarzystwie przypraw rozgrzewających: cynamonu, imbiru, goździków. Mimo ograniczonej ilości produktów sezonowych w lutym, kombinacji na prawdę jest ponad tysiąc!

Przeczytaj też: