Hej, hej! To już drugi tydzień maja! Z małym poślizgiem spowodowanym majówkowymi wyjazdami (będzie kulinarna relacja i nie tylko, więc stay tuned), aktualizuję comiesięczną listę sezonowych warzyw i owoców w maju.
Na pierwszy rzut oka widać, że w tym miesiącu na przygotowanej przeze mnie infografice zdecydowanie dominuje zieleń. Tak też powinno być w naszych kuchniach!
Jakie są sezonowe warzywa i owoce w maju?
Wszelkiego rodzaju zielone, młode liście! Sałata, rukola, botwinka, świeży szpinak, czosnek niedźwiedzi, szczaw. W lekkiej wiosennej zupie/ w świeżej sałatce z dressingiem na bazie jogurtu lub dobrego oleju/ dodane do koktajlu. Wybierz taką formę, jaka Ci odpowiada! Możesz także poeksperymentować z dodawaniem do sałatek mniej popularnych, często dziko rosnących liści – pokrzywy, rzodkiewki (tak, tej zwykłej z warzywniaka!), liści mleczy. Zieleń, zieleń, zieleń!
Warto jeść jak najwięcej świeżych warzyw, ale nie daj się wkręcić w wiosenny detoks organizmu. To lekko mówiąc wielki chwyt marketingowy.
Poza tym maj to okres, w którym szparagi są najtańsze i najsmaczniejsze. Dajcie szansę tym ciekawym warzywom, na przykład robiąc z nich zupę krem, grillując, lekko gotując na parze lub piekąc w piekarniku. Idealnie pasują do nich jajka sadzone lub w koszulce, czosnek oraz odrobina oliwy z oliwek. Niektórzy chwalą sobie także szparagi zawijane w szynkę parmeńską.
Pod koniec maja na krzakach pojawi się już agrest! Ten nieco zapomniany, ale bardzo smaczny owoc jest dobrym źródłem potasu. Chyba nie muszę dodawać, że najsmaczniejszy jest świeżo zerwany z krzaka, ale można także ugotować lekki, orzeźwiający kompot z wykorzystaniem rabarbaru, agrestu i jabłek.
Nie zapominajcie także o młodej kapuście. Smak duszonej młodej kapusty z dodatkiem koperku, masła i soli broni się sam.
No i wreszcie ONE – truskawki! Sezon jeszcze nie w szczycie, ale muszę o nich wspomnieć, bo jeśli pogoda dalej będzie tak dopisywać, to pod koniec maja targi będą już osaczone przez te pyszne owoce.
Oczywiście warto (jak zawsze) wspomnieć o zaletach wybierania sezonowych produktów: są zdrowe, są tanie, są kolorowe, są świeże i na dodatek kupując je, wspieramy lokalnych sprzedawców i rolników.
Same plusy!