Jedzenie sezonowych warzyw i owoców latem jest szczególnie ułatwione. W sierpniu to już w ogóle żadna sztuka. Stragany uginają się przecież pod ciężarem lokalnych, kolorowych produktów. Ja, tworząc comiesięczne zestawienie sezonowych warzyw i owoców zupełnie nie muszę wspierać się żadnymi produktami z przechowalni, bo w sierpniu pod dostatkiem tych świeżych. Myślę, że nikt nie będzie miał trudności z wymienieniem warzyw i owoców sezonowych w sierpniu, jednak moja lista ma Wam przypomnieć o tych, które lubicie, a za rzadko jadacie. Albo o takich, których nie macie w zwyczaju przygotowywać, ale warto dać im szansę.
Jakie warzywa i owoce szczególnie warto jadać w sierpniu?
Do wyboru, do koloru. Od wszelkiego rodzaju zielonych liści jak szpinak, sałata, rukola, pietruszka, przez różne rośliny kapustne: kalafiora, brokuła, kapustę czerwona i zieloną, włoską, kalarepę, po korzeniowe: buraki, młodą marchewkę, selera, pora, czosnek. Niezmiennie obiad lub bazę obiadu mogą stanowić ugotowane ziemniaki z koperkiem i dodatkami, fasolka szparagowa, kalafior lub na przykład bardzo prosta w przygotowaniu gotowana kukurydza. Pomocne w znoszeniu upałów mogą okazać się lekkie zupy serwowane na zimno – chłodniki z botwiny lub ogórków i rzodkiewki, albo hiszpańskie gazpacho z pomidorów, cebuli z różnorodnymi przyprawami. Poza tym cukinia i wszelkie przetwory z jej wykorzystaniem: leczo, placuszki cukiniowe, a nawet cukiniowe ciasta. Jak o leczo mowa, to można (a nawet trzeba) dodać tam paprykę, pomidory, bakłażana i wiele dodatków, których różnorodność ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Idealnym uzupełnieniem diety we wszelkie składniki odżywcze będą proste, orzeźwiające sałatki warzywne. Możliwości ich kreatywnego komponowania też jest multum.
Sierpień rozpieszcza także pod względem bogactwa owoców. Maliny, borówki, porzeczki, czereśnie i wszystkie inne owoce jagodowe są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. Naprawdę warto jadać je jak najczęściej. Surowe, w formie sałatki owocowej albo na przykład jako dodatek do zdrowego ciasta jogurtowego bez cukru na które przepis znajdziesz tutaj. Dobrze jest też wykorzystać w 100% śliwki, morele, brzoskwinie, mrożąc je i przetwarzając w różne sposoby.
Korzystajcie z tych wszystkich letnich dobroci zanim przyjdzie zima i zostaną nam ziemniaki, marchew i cebula z przechowalni 😉