Super zdrowe Brownie z Fasoli

Brownie z czerwonej fasoli to tak zwany „fit klasyk”. Cieszy się dużą popularnością nie bez przyczyny- jest proste, smaczne, mocno czekoladowe i na dodatek baaardzo zdrowe. Moja dietetyczna wersja nie zawiera ani grama dodanego cukru, czy słodzika, a całą słodycz zapewniają mu suszone daktyle. Nie ma w nim też żadnego rodzaju maki, a główny składnik to fasola! Nie brzmi jak deser, a jednak – jest to zaskakująco dobry deser! 8 na 9 osób, które go u mnie próbowały, stwierdziło, że faktycznie jest świetny. Ta jedna osoba za to nie mogła się przemóc do jedzenia ciasta z fasolą i nie skradło jej serca.
Koniecznie sprawdźcie ten przepis sami, bo można to zdrowe brownie z fasoli jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • 800g czerwonej fasoli z puszki (2 puszki) lub ugotowanej
  • 3 jajka
  • 200g suszonych daktyli
  • 40g lub więcej ciemnego kakao
  • 50g oleju (u mnie oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (możliwa do pominięcia)

Ewentualna polewa: czekolada gorzka/ kakao+ olej kokosowy + daktyle

Do dekoracji: płatki migdałowe

składniki na brownie z fasoli

 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Namocz daktyle w szklance gorącej wody przez ok. 10 minut (mogą być namoczone wcześniej nawet przez noc).
  • Odcedź fasolę i przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Wyciągnij z ciepłej wody namoczone daktyle i przełóż je do miksera. Wodę zachowaj!
  • Miksuj daktyle do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz dodać klika łyżek wody po moczeniu daktyli dla łatwiejszego miksowania. Powstała pasta daktylowa powinna mieć konsystencję masła orzechowego. Jeśli masz zamiar przygotować do ciasta polewę, odłóż łyżkę pasty daktylowej do późniejszego wykorzystania.
  • Nadszedł czas na zblendowanie wszystkich składników. Dodaj jajka, fasolę, pastę daktylową, sodę, kakao i blenduj na gładką masę.
  • Dodaj oliwę z oliwek i kilka łyżek wody po moczeniu daktyli.
  • Kiedy konsystencja jest gładka i nie ma grudek, umieść ciasto w keksówce.
Włóż ciasto do piekarnika na ok. 40 -70 minut.
Teraz możesz (ale nie musisz, bez też będzie dobre) przygotować polewę. Wersja uproszczona: rozpuść po prostu gorzką czekoladę. Wersja zaawansowana: rozpuść olej kokosowy, kakao i trochę pasty daktylowej. Polej polewą ciasto (którąkolwiek opcję wybierzesz), udekoruj płatkami z migdałów.
Oto końcowy efekt:

Wartość odżywcza:

1 porcja (całe ciasto to 10 porcji) dostarcza:
210 kcal
9,6 g białka
24 g węglowodanów
8,5 g tłuszczów

Smacznego!

 

Wypróbuj też mój przepis na Fit Sernik Dyniowy i Ciasto Jogurtowe z Malinami!

Może zainteresują Cię też te wpisy