Za pieczeniem ciast nie przepadam, bo pozostawia ograniczone pole do kreatywności i zazwyczaj jeśli piec nie muszę, to unikam tego jak ognia. Nadmiar dyni w domu i lekkie znudzenie zupami, plackami i wytrawnymi odsłonami tej królowej jesieni tym razem skusił mnie do eksperymentu. I bardzo dobrze, bo dzięki temu powstał świetny, legalny fit wypiek – sernik dyniowy, który bez wyrzutów sumienia wylądował na stole u mnie, ale pojawi się też w jadłospisach moich pacjentów. Dietetyczny sernik dyniowy wyszedł puszysty, lekki, miękki i wcale nie opadł, szok! Jest prosty do zrobienia i nie wymaga dużo pracy. Na dodatek smakował wszystkim, nawet zagorzałym sceptykom jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju „fit wymysły”. Nie zawiera ani grama cukru, a jedna porcja to tylko 260 kalorii ! A, no i jest też bezglutenowy. Ideał!
Fit sernik dyniowy
płatki owsiane (z certyfikowanego owsa dla wersji bezglutenowej) 150g
masło 75g
daktyle 70g
kakao 10g
600g upieczonej dyni
1kg sera twarogowego z wiaderka (uwaga na skład, może mieć od 6 do nawet 26% tłuszczu, a to znacząco zmienia kaloryczność kawałka, ja wykorzystałam ten 6%)
100g ksylitolu
4 jaja
80g mąki ziemniaczanej
skórka z jednej pomarańczy
cynamon
kurkuma, jeśli chcecie uzyskać bardziej wyrazisty pomarańczowy kolor niż u mnie
Pokroić dynię na kawałki, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut, do miękkości. Po upieczeniu zmiksować blenderem miąższ na gładkie puree. Ostudzić.
Daktyle zalać w szklance lub misce wrzątkiem tak, żeby zostały przykryte przez wodę. Odczekać kilka minut, aby daktyle nasiąknęły wodą. W rozdrabniaczu umieścić płatki owsiane, kakao, masło, daktyle wyjęte z wody. Miksować przez kilka sekund aż do dostatecznego połączenia składników. Powinny kleić się do siebie.
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz tortownicy wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić powstałą masą z płatków owsianych.
Do miski wyłożyć: ser twarogowy z wiaderka, puree dyniowe, ksylitol, jaja, mąkę ziemniaczaną. Zmiksować wszystko razem blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodać kurkumę, cynamon, otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać. Wylać masę serową na spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ostudzić ciasto w chłodzącym się piekarniku. Kroić przestudzone.
Smakuje znacznie lepiej niż wygląda, smacznego!
Kalorie: 260 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 24 g