Tajska sałatka z zielonej papai bez papai

Ostatnio miałm okazję wziąć udział w lekcji prawdziwego tajskiego gotowania. Stąd mój przepis na tajską sałatkę z zielonej papai! Tajska kuchnia, pełna smaków i przypraw, skrada serca turystów z całego świata i przy okazji może być też bardzo zdrowa! Oczywiście nie brakuje tu potraw smażonych na głębokim tłuszczu, czy zalanych słodkim mlekiem skondensowanym, którym daleko do wartościowych dań, jednak zdecydowaną większość z nich mogę z czystym sumieniem polecić każdemu! My uczyliśmy się wykonania siedmiu potraw, część z nich wymaga wykorzystania świeżych, trudnodostępnych w Polsce składników, jednak niektóre łatwo można zrobić w domu bez konieczności wydawania fortuny w sklepie azjatyckim.

Jedną z potraw, które robiliśmy była popularna w Tajlandii, podawana na ostro- som tam, sałatka z zielonej papai. Zielona papaja, to po prostu papaja niedojrzała, którą można spożywać zarówno na surowo, jak i ugotowaną. Ja mam do niej szczególny senstyment, gdyż to głównie nią żywiliśmy się podczas pobytu na Wyspie Przetrwania. Mimo tego, że właśnie z tego powodu sama myśl o zjedeniu zielonej papai wywołuje u mnie niesmak, zdecydowałam się zaryzykować i nauczyć się wykonywania tego lokalnego dania. Nie żałuję, bo w tej formie smakuje ona bardzo świetnie (znacznie lepiej niż gotowana papaja, której bym chyba po Wyspie nie przełknęła)!

W Polsce zdobycie zielonej papai raczej będzie ciężkie, ale bez problemu można zamiast papai użyć cukinii. Smak jest bardzo podobny, co przyznał nawet nasz tajski nauczyciel gotowania. Według niego świetnie sprawdzi się też zielony ogórek, marchewka lub jabłko.

Przepis na sałatkę z zielonej papai bez papai

Składniki na jedną porcję:

– ok. 200g cukinii/ zielonej papai/ surowego ogórka, obranych, pociętych w długie paski za pomocą obieraczki do warzyw
2 ząbki czosnku
3-5 małych papryczek chilli, bez pestek
Ok. 50g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
1 mały pomidor, pokrojony w kostkę
30g niesolonych orzeszków ziemnych
mała łyżeczka miodu (w orginale cukru palmowego)
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu z limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Na suchej patelni podpraż orzechy ziemne do zarumienienia. Umieść w moździerzu pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, fasolę i orzechy. Rozgnieć lekko razem składniki, żeby wypuściły sok, ale nie stworzyły pasty. Dodaj miód, sos rybny i sok z limonki i pomidora. Wymieszaj dokładnie do czasu, aż stworzy się jednolity sos, a miód się rozpuści. Cukinię pociętą w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub noża, włóż do miski, polej zawartością moździerza, wymieszaj. Tajska sałatka z papai bez papai gotowa!

Wartości odżywcze w jednej porcji:

280 kcal
14g białka
21g węglowodanów
15,5g tłuszczu

Przeczytaj też: