jedz sezonowo w czerwcu

Jedz sezonowo… CZERWIEC

Zaczął się jeden ze smaczniejszych miesięcy roku – czerwiec!

Chyba tym razem nikt nie potrzebuje namawiania, aby włączyć do swojego menu coraz więcej owoców i warzyw sezonowych, prawda? Pewnie dobrze wiecie też, jakie warzywa i owoce są teraz w sezonie, jednak może zachęcę Was do zjedzenia czegoś jeszcze (oprócz kilogramów truskawek, którezjadacie). Może któryś produkt z tego comiesięcznego zestawienia jest w Waszych domach trochę zapomniany lub jeszcze nie wypróbowany? Zerknijcie i pomyślcie.

Warzywa i owoce sezonowe w czerwcu

Na targach nieustannie możemy zaopatrzyć się w szpinak, sałatę, botwinkę, młodą kapustę… Nie powinno być żadnej wymówki dla niejedzenia teraz sałatek z zielonymi liśćmi. Możesz je przygotować w dowolnej formie – bez dodatków, polane oliwą i sokiem z cytryny, z winegretem, sosem musztardowym, czosnkowym lub po prostu jogurtem lub nawet śmietaną. Taka sałatka naprawdę powinna gościć na Twoim stole codziennie.

Kalafior czy bób są po ugotowaniu dobrymi dodatkami do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę! Wzbogacą smak risotto i kaszotto, mogą być dodane do makaronów… hej, w sumie to sprawdzą się w większości dań! W tajemnicy powiem Wam, że z kalafiora można zrobić pyszne lody, ale przepis dopiero testuję i dopracowuję, podzielę się nim jak już będzie idealny i godny polecania. Zamiast tradycyjnej zasmażanej bułki tartej, posyp gotowanego kalafiora ulubionymi pestkami (szczególnie polecam prażone pestki słonecznika), zdrowym tłuszczem i pietruszką lub koperkiem. W smaku będzie podobny, a znacznie zyska na wartości odżywczej. Dorzuć kilka młodych ziemniaków, jajko, kefir… Typowy letni obiad gotowy.

Niech stałą przekąską w letnie dni będą u Ciebie surowe warzywa – młode marchewki i groszek cukrowy możesz mieć zawsze pod ręką – nie potrzebują na szczęście żadnej obróbki ani specjalnego przygotowania.

Czerwiec to w końcu cała gama wspaniałych owoców. Królują oczywiście truskawki i czereśnie, ale nie zapominajmy o agreście, czerwonych porzeczkach (od połowy powinny być!), wczesnych odmianach borówek, malin i innych owoców jagodowych.

Na okres lata wyrzuć ze swojej kuchni ciężkie, smażone potrawy i mączne sosy. Zastąp je surowymi, ugotowanymi na parze/ upieczonymi w piekarniku albo grillowanymi warzywami. Daj się namówić na żywieniowy rachunek sumienia, bo zmiany w odżywianiu latem są naprawdę prostsze! Sezonowe produkty to przecież nie tylko zysk dla Twojego organizmu, ale też i dla portfela 🙂

Jeśli masz problem z właściwym skomponowaniem diety, cierpisz na jakies choroby lub po prostu chcesz otrzymać ode mnie jadłospis, aby samemu nie zadawać sobie pytania „Co dziś na obiad?”, skorzystaj z mojej porady i zamów indywidualną dietę online, albo umów się na konsultację w trakcie których omówimy Twoje problemy.

Przegapiłeś te teksty? Zajrzyj koniecznie, bo warto!